nedelja, 8. maj 2016

VELIKA, MALA MOJSTROVKA IN
        FERATA GRANČIŠČE V MOJSTRANI

VRŠIČ - VELIKA MOJSTROVKA (JUŽNA POT) - MALA MOJSTROVKA - VRŠIČ

7.5.2016

Po dolgem času spet obujam blog.

Tokrat se odločim za vzpon proti Mali in Veliki Mojstrovki saj je bila napoved vremena odlična.
Ob petih zjutraj je bilo na Vršiču kar prijetno mraz, bile so štiri stopinje. Že kmalu na melišču si nataknem dereze in se odločim, da se vzpnem direktno naravnost med ruševjem proti vstopu v Pripravniško grapo. Na začetku je bil sneg odlično pomrznjen in trd. Ob prihodu pod steno grebenca kjer bi moral prečit še malo desno sem naletel na mehak sneg med ruševjem kjer se mi je ugrezalo vsaj do kolen oziroma več. Ker nisem našel kakih konkretnih stopinj se odločim za spremembo plana in se obrnem nazaj proti običajni južni poti.
Na tej poti kakih posebnosti ni bilo. Snega je še kar precej verjetno zaradi Majskega sneženja. Pot od vratc do zašetka grebena je kopna in je malo zoprno hodit z derezami. Po strehi Male Mojstrovke je bil sneg odličen zato je bila hoja zelo uživaška. Odločim se, da se za začetek vzpnem na Veliko Mojstrovko zato namesto ob grebenu počasi prečim čez streho proti vstopu poti na Veliko Mojstrovko. Razmere so bile tudi tukaj super. V dobrih dveh urah se znajdem na vrhu Velike Mojstrovke kjer me pozdravi malo megle vendar se je ta hitro razkadila. Naredim nekaj fotk in počasi sestopim nazaj na streho Male Mojstrovke in se vzpnem še nanjo. Na vrhu Male Mojstrovke pojem malico in se po kakih dvajsetih minutah počitka počasi odpravim v dolino. Ob prihodu na plaz nad Vršičem opazim zelo veliko ljudi ki se po zelo ojuženem snegu vzpenjajo proti Mojstrovkam. Sam pa direktno navzdol po "gnilcu" nazaj do avta na Vršiču.
Super dan na dveh gorah, ki jih zelo poznam in jih obiščem večkrat na leto sploh v zimskem času.

Med vožnjo proti Mojstrani se odločim, da grem pogledat severno steno Triglava pri Aljaževem domu v dolini Vrata. Tukaj je bilo nekaj turistov drugače pa bolj kot ne mir saj dom še ni odprt cesta pa je normalno prevozna.
Odločim se še za vzpon po novi športni ferati v Mojstrani na grič Grančišče.
Na vstopu nas počaka informativna tabla z napotki kako opraviti vzpon na tej poti. Ferata ima dve smeri rdečo in modro. Rdeča pot je ocenjena z oceno C in D, modra pa A in B. Tri dele poti sem opravil po rdeči smeri dva pa po modri, ker sem bil že malo utrujen od prejšne ture. Ferata se mi je zdela odlična je precej izpostavljena in zahtevna. Zdela se mi je težja kot ferata na Češko kočo:

http://sebastjancebular.blogspot.si/2015/05/ceska-koca-1545m-po-novi-sportni-ferati.html 

Na to pot se ne odpravljajte brez samovarovalnega kompleta in čelade, prav pa pride tudi kaka zanka za počitek v primeru utrujenosti rok. Na nekaterih delih rdeče poti so stopi precej minimalni zato je potrebno precej moči v rokah, da se potegneš čez. V primeru, da jeklenice ne uporabljamo za pomoč pri napredovanju se pleza 5 stopnjo. Verjetno najbolj zanimiv del ferate je v začetnem delu kjer se vzpnemo po previsni lestvi narejeni iz jeklenice in lesenih prečk. Vzpon mi je vzel cca 30 minut in še 20 minut za sestop. 






















ZJUTRAJ NAD VRSICEM - POGLED NA PRISANK


























POGLED PROTI VRHU MOJSTROVK


























RAZGLED OB POTI


























NA VRHU VELIKE MOJSTROVKE


























POGLED PROTI MALI MOJSTROVKI


























MED POTJO NA VELIKO MOJSTROVKO


























POGLED NA VELIKO MOJSTROVKO IZ MALE


























JEZERO JASNA


























ALJAZEV DOM V VRATIH


























FERATA MOJSTRANA


























VSTOP RDECA POT


























NA MESTIH KAR IZPOSTAVLJENO


























MODRA POT

Ni komentarjev:

Objavite komentar