nedelja, 19. junij 2016


BOGATIN IZ KOMNE (1977)

KOČA PRI SAVICI - KOMNA - BOGATINSKO SEDLO - BOGATIN - KOMNA - ČRNO JEZERO - KOMARČA - KOČA PRI SAVICI


Tokrat sva se z boljšo polovico Katjo odločila za pot proti Bohinjskemu pogorju.
Na začetku je bl plan vzpon na Komno in naprej do Doma pri Krnskih jezerih čez Bogatinsko sedlo.
Ob zgodnem vstajanju ob pol štirih zjutraj se na hitro vpršam če bi se raje premislil in zaspal nazaj. No ko se le spravim iz postelje počasi kreneva proti Bohinju. Ob prihodu do koče pri slapu Savica je bilo tam parkiranih le nekaj avtomobilov zato sva vedela, da bova danes imela mir.
Za vzpon roti Komni si izbereva pot čez "serpentine". Do zadnje serpentine se nama pot ni tako vlekla, kar pa ne morem reči za druge del poti ki vodi do doma na Komni. Pri domu na komni sva bila v dobrih dveh urah in tukaj tudi pojeva nekaj malice. Po "zajtru" nadaljujeva proti koči pod Bogatinom in naprej po položni in dolgi poti proti sedlu pod Bogatinom. V tem delu poti se tudi odločiva, da spremeniva plan in se namesto spusta proti Krnskemu jezeru odločiva za vzpon na Bogatin. na Bogatinskem sedlu se pri smerokazu obrneva proti Bogatinu in začneva z vzponom. Po desni strani pobočja sva hodila nekaj časa in potem ugotovila, da sva na napačni poti. Ob povratku nazaj na Bogatinsko sedlo ugotoviva, da je začetek poti na Bogatin pod snegom in da sva "zašla" že v štartu. Vseeno se odločiva za vzpon in začetno snežišče obideva po brezpotju na levi strani kar ni bilo zahtevno. Na poti je vseskozi razgled na Krn, ki se je večino časa skrival v megli. Kmalu prideva na razpotje kjer levo vodi gebnska pot na Bogtin desno pa na Mahavšček kateri je visok 2008m. Tukaj je vzpon malo siten ker je pobčje precej krušljivo. Na vrhu sva stala po petih urah kar je bil rezultat pol urnega "lutanja" pod pobočjem Bogatina. Na vrhu sva bila kratek čas, ker je malo pihalo in se raje odpraviva nazaj proti Bogatinskemu sedlu. 
Ob sestopu iz Bogatinskega sedla se odločiva, da sestopiva po malo daljši poti še do Črnega jezera v Lopučniški dolini. Črno jezero je prvo jezero v nizu Triglavskih sedmerih jezer in tudi leži na najnižji nadmorski višini 1319m. Pod do tukaj se nama je zaradi utrujenosti že malo vlekla zaradi večkratnih spustov in vzonov vendar je bilo vredno saj naja je pri jezeru čakalo lepo vreme in tudi precej malo ljudi glede na to, da je jezero relativno blizu izhodišča pri Koči pri Savici. Po daljšem počitku se odpraviva naprej proti sestopu čez zahtevnejšo pot čez Komarčo nazaj proti Koči pri Savici. 
Za pot sva porabila približno deset ur, kar je bil kar zalogaj in ob prihodu nazaj do avta sva bila že pošteno utrujena.

ZJUTRAJ PRI DOMU NA KOMNI


 KOČA POD BOGATINOM

 POGLED PROTI BOGATINSKEMU SEDLU IN BOGATINU NA LEVI STRANI





















NA BOGATINSKEMU SEDLU

 SNEŽIŠČE KI GA OBIDEVA PO LEVI

 POGLED PROTI VRHU BOGATINA

 RAZGLED Z VRHA BOGATINA

 KRN

 ČRNO JEZERO
 SESTOP ČEZ KOMARČO

 PRECEJ VODE NA POTI

 SLAP NA VZNOŽJU POTI ČEZ KOMARČO



Ni komentarjev:

Objavite komentar