sobota, 06. junij 2015

TRIGLAV - 2864m

Iz Krme, do Kredarice in na vrh...

6.6.2015

Ker je bilo za ta vikend napovedano zelo lepo vreme tudi v gorah, se odločim, da naredim malo daljšo in zahtevnejšo turo. Odločim se za Triglav, ker tam naj še nebi bilo prevelike gneče. Snežišča, ki so še ostala, tam ne bodo več dolgo in promet na našega očaka se bo hitro povečal.
Zaradi napovedane precejšne vročine se na pot odpravim precej zgodaj. Ob drugi uri zjutraj je že zazvonila budilka, po 15 minutah sem že zajtrkoval med potjo po avtocesti proti Gorenjski. Malo pred pol četrto uro zjutraj sem krenil iz parkirišča na koncu ceste v dolini Krme. Nekaj časa sem hodil v soju čelne svetilke, malo pred kočo Prgarco pa me dohiti sončni vzhod. Sama pot je lepo sledljiva, lahka in neproblematična. Kmalu se znajdem na kalvariji kjer me pričakajo prve snežne zaplate. Tukaj je treba prečiti nekaj snežišč, ki pa ne zahtevajo zimske opreme. Kmalu pridem do križišča kjer se odcepi pot k planinski koči Planika. Tukaj zavijem desno proti Triglavskemu domu in nadaljujem pot. Po dobrih treh urah se znajdem pred kočo, kjer si vzamem kake pol ure odmora za malico in počitek pred vzponom na vrh. Tukaj tudi malo preverim kako je z snegom na poti in ugotovim, da brez snežišč sigurno ne bo šlo do vrha. Za vzpon zimske opreme nisem potreboval imel pa sem jo s seboj. Na nekaj točkah sem se tudi varoval z samovarovalnim kompletom. Snežišč na poti je še kar nekaj vendar sta samo dva pri katerih je malo večja izpostavljenost in je treba it čez zelo previdno. Ko sem se vzpenjal je bilo na poti proti vrhu samo nekaj pohodnikov s katerimi smo se tudi srečali na vrhu. Pot od Kredarice do vrha mi je vzela eno uro. Na vrhu ni bilo preveč vetrovno zato sem se tam zadržal kar nekaj časa. Na vrhu naredim še nekaj slik in počasi začnem s sestopom. Na grebenu med Malim Triglavom in Triglavom naletim na večjo skupino Slovaških turistov, kar me glede na razmere precej preseneti saj pot še ni čisto kopna. Sestop mi ni povzročal večjih težav in kmalu sem pri prečki kjer se nahaja zadnje snežišče katerega moram prečit. Iz previdnosti sem si tukaj pomagal z cepinom saj je bil tako spust precej lažji. Sestop mi je zaradi čakanja Slovaških turistov vzel več kot eno uro. Pri domu na Kredarici pomalicam, kar mi je še ostalo in se tam zadržim kako uro saj je bilo vreme fantastično in me ni vleklo domov. Pred odhodom v dolino se vzpnem še na vrh Kredarice kateri se nahaja nekaj minut stran od same koče. 

Če povzamem vse skupaj lahko rečem, da sem na turi pričakoval manj ljudi in malo več snega katerega je pa letos res malo.

KALVARIJA
SNEŽIŠČA NA KALVARIJI


PRVI POGLED NA TRIGLAV

POGLED NA POT

KREDARICA

NAD VSTOPOM V POT 

PREČKA

SNEŽIŠČE NA POTI 

SNEG NA GREBENU

MALO POD VRHOM

MALO ZOPRNO SNEŽIŠČE

ALJAŽEV STOLP NA VRHU

POGLED V VRATA

OSTANKI OPASTI

ŠE ENA Z VRHA

1 komentar: