sobota, 30. maj 2015

Vrtača - 2180m, Palec - 2026m 
                           & Zelenjak - 2024m

Dom na Zelenici - Palec - Zelenjak - Vrtača - Dom na Zelenici 
(30.5.2015)

Danes sta bila v prvem planu vzpona na Palec in Zelenjak, ki se nahajata nad zelenico. Vpon naj ne bi trajal dlje od treh ur to pa zato, ker so bile za popoldne napovedane plohe. No kasneje sem se po sestopu iz Palca in Zelenjaka odločil, da se vzpnem še na vrtačo, ker se je vreme lepo obdržalo.
Na prelaz Ljubelj sem prispel že malo pred peto uro zjutraj. Po začetnem vzponu po smučišču in transportno reševalni cesti sem bil v slabi uri pred domom na Zelenici. Od tu nadaljujem po poti proti Vrtači, ampak le kakih 15 minut potem pa na križišču zavijem desno navzgor proti suhem ruševju. Tukaj je hoja nekaj časa malo zoprna zaradi gostega rušja, od tu naprej pa tudi ni več markacij. Pot se malo vzpne nato pa parkrat spusti in spet vzpne. Kmalu pridem do melišča na desni strani doline po katerem nadaljujem proti Žlebu. Tukaj je na poti še nekaj snega, ki pa ni bil problematičen za napredovanje. Nekaj se ga da obhodit so pa tudi globoke stopinje zato tukaj ni bilo potrebe po zimski opremi, če pa bi bilo pomrznjeno bi pa bile potrebne dereze in cepin. Po slabih dveh urah sem pri Žlebu. Tukaj se malo odpočijem in naredim par slik ter pustim pohodne palice. Tukaj se odločim, da se najprej vzpnem na Palec, ki je na desni strani Žleba. Pot se kmalu postavi precej pokonci in kmalu pridem do delno izpostavljene grape, ki jo je prekrival sneg. Sneg je bil mehak in kar globok, dereze tukaj nebi prišle v poštev, sem pa za prečenje uporabil cepin. No po kakih 20 minutah prispem na vrh Palca, kjer se malo odpočijem nato pa se spustim nazaj do Žleba. Tukaj potem prečim po melišču in snežiščih celotno pobočje Zelenjaka. Ob koncu stene se pokaže neoznačena steza kateri sledim proti vrhu. Pot je kar zahtevna in krušljiva, je pa Zelenjak od melišča naprej popolnoma kopen in zimska oprema ni potrebna. Zelenjak ima dva vrhova katera povezuje kratki precej ozek in zračen greben. Po krajšem počitku prečim še ta greben in se potem vrnem po poti vzpona nazaj do melišč. No med sestopom nazaj proti markirani poti za Vrtačo se odločim, da se povzpnem še nanjo. Ura je bila šele osem zjutraj, vreme pa je bilo idealno čeprav sem vedel, da verjetno ne bo več dolgo. Začetni del poti na Vrtačo je precej položen saj preči celotno pobočje Vrtače nato pa se obrne na desno navzgor. Tukaj se še najde kako snežišče naprej proti vrhu pa jih je še veliko. Na nobenem delu nisem potreboval zimske opreme, ker ni bilo nevarnosti zdrsa, sneg pa je bil že zelo razmočen in že bolj podoben vodi:). Pot po zaključku vzpenjanja navzgor preide na precej dolg greben na katerem večino časa vidiš cepin kateri se nahaja na glavnem vrhu Vrtače. Pot je potekala brez težav le močno sonce je precej pobiralo energijo. Po kakih desetih minutah na vrhu pa že opazim prve oblake, ki so se začeli vlečti skupaj. Spakiram vse lepo v nahrbtnik in začnem sestopati. Ob prihodu na travnike malo pred kočo na Zelenici pogledam nazaj proti Vrtači katera je že bila zavita v meglo, začelo pa je tudi malo rositi vendar le za kakih par minut. Pri domu se malo odpočijem od napornega sestopa in potem nadaljujem nazaj proti parkirišču na prelazu Ljubelj kjer sem imel parkiran avto.

PRI DOMU NA ZELENICI - POGLED PROTI BEGUNJŠČICI





















POGLED PROTI VSEM TREM CILJEM





















POGLED NAZAJ NA BEGUNJŠČICO





















ŽLEB





















POT N PALEC





















SNEG V GRAPI - POTREBEN CEPIN





















VRH PALCA





















POGLED NA VRTAČO IN NJENO Y GRAPO





















NAZAJ PRI ŽLEBU IN POGLED NA ZELENJAK





















ZAČETEK POTI NA ZELENJAK





















KAR ZAHTEVNA POT





















POGLED IZ POTI NAVZDOL





















VRH ZELENJAKA






















ZANIMIV GREBEN MED VRHOVOMA ZELENJAKA





















ŽE NA POTI PROTI VRTAČI





















NA GREBENU VRTAČE





















NA GREBENU ŠE KAR PRECEJ SNEGA





















CEPIN NA VRHU VRTAČE





















VRH VRTAČE





















PO SESTOPU ŽE PRECEJ SLABO VREME

5 komentarjev:

  1. Ojla,hvala za tole reportažo,namenjena sem na Vrtaco od Tinckove koče,samo kakor berem Vrača se ni čisto brez snega,koliko dni bo treba počakat,da bo "suha"? Hvala in varen korak želim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojla,hvala za tole reportažo,namenjena sem na Vrtaco od Tinckove koče,samo kakor berem Vrača se ni čisto brez snega,koliko dni bo treba počakat,da bo "suha"? Hvala in varen korak želim.

    OdgovoriIzbriši
  3. zdravo, snežišč je res še kar nekaj, težko pa rečem kdaj bo čisto suha, verjetno kmalu če bo tako vroče kot pravijo v naslednjih dneh.

    OdgovoriIzbriši
  4. odlična izbira ture in krasne fotke, Sebastjan!

    OdgovoriIzbriši