petek, 29. julij 2016

PRISOJNIK (2547m) - 29.7.2016


VRŠIČ - KAJZLJEVA ŠKRBINA (JUŽNA POT) - PRISOJNIK - VRŠIČ

Prisojnik že nekaj let porivam na stran pa sploh ne vem zakaj. Nikoli me ni res pritegnil, sem se pa danes vseeno odločil za vzpon in tako "odštempljal" še eno točko na SPP.
Zjutraj se odpravim iz ljubljane malo pred peto, kar je bilo mogoče malo pozno, ker je bilo kasneje sonce že precej močno. Pa vseeno še nekaj debelih ur pred vsemi Češkimi, Poljskimi in podobnimi turisti, ki po avtodomih spijo do devetih medtem ko pravi planinci takrat že razmišljamo/jo o sestopu. Med hojo po južnem pobočju gore ugotovim, da predolgo prečim proti Kajzljevi škrbini in se zato odločim, da se povzpnem do nje, ker se mi ni dalo vračati nazaj pot pa bo pač malo daljša. Na tej poti je v eni grapi še sneg in ga je potrebno prečit, ker nisem imel zimske opreme sem snežišče večinoma obvozil prečit pa sem ga le moral kak meter ali dva kjer sem se pomagal z palicami in kopanjem "stopov". Pot se potem nadaljuje po lepih razglednih pobočjih in kmalu sem na Kajzljevi škrbini kjer se na križišču obrnem levo proti Prisojniku. Tu se pot prestavi za nekaj časa na severno stran Prisojnika in je velik del tudi zavarovana, ker se dosti hodi po zelo izpostavljenih policah. Tukaj je bila pot tudi najbolj zanimiva in razgledna pa tudi najmanj krušljiva. Kmalu pridem na vršno pobočje gore kjer je križišče za vrh Prisojnika in Vršič. Po kakih petnajstih minutah osvojim vrh na katerem je bilo le nekaj slovenskih planincev. 
Po okrepčilu se poslovim in počasi odpravim direktno po južni poti nazaj proti Vršiču. Tukaj je pot na velikih mestih zelo gruščnata in krušljiva in zelo nevarna za zdrs zato je potrebno malo previdnosti sploh pri sestopu. Kmalu se znajdem nazaj na poti kjer sem zjutraj zgrešil in nadaljujem proti izhodišču. 
Vršič je bil danes zelo oblegan saj je glavna sezona. Polno je vse Evropskih turistov sploh Čehov hehe. Danes sem prvič videl, da celo pobirajo parkirnino. Nikoli še nisem opazil tega, ker ponavadi pridem na Vršič še preden pride redar. Med vožnjo po cesti proti Kranjski gori srečam verjetno prvi konvoj policije in vojske katera bo verjetno zaprla prelaz in po gozdu in med ruševjem polovila še zadnje gamse in Češke turiste kateri bi mogoče lahko ogrožali ruske "velike" goste. Že zjutraj me je bilo malo strah, če bo sploh možno prit na Vršič ampak s tem ni bilo problemov tako, da so rezervni cilji ostali na strani.

Prisojnik je lep vrh in zelo razgleden, bo pa potrebno it gor po Kopiščarjevi (trebutno zaprta) ali Hanzovi poti, da bo občutek "osvojitve" pravi. Do takrat pa v napad na druge cilje.

začetek poti nad vršičem

južno pobočje gore

razgled

snežišče ki sem ga moral prečit

poličke

pogled na prehojeno poličko

nad najtežjim delom

vršno pobočje

 razgled iz vrha Prisojnika

Mojstrovke

sestop direktno nazaj na Vršič

gruščnat sestop

sestop

Prisojnik


Ni komentarjev:

Objavite komentar