sobota, 14. marec 2015

Mala (2332m) & Velika (2366m) Mojstrovka

Po Pripravniški grapi...

Sobota 14.3.2015



Mala Mojstrovka je gora v Zahodnjih Julicih na katero se vedno rad vračam. Ponuja veliko različnih zimskih in letnih poti, vse do najlažje južne poti in najtežje Hanzove ferate preko severne stene. Ponuja pa tudi nekaj zimskih grap.
No bilo je več razlogov, da se odločim za vzpon na Mojstrovke. Prvi je bil nedvomno napoved vremena, saj je bila za zahodne Julijske alpe za danes napovedana še jasnina. 
Drugi razlog je bilo to, da se mi ni ljubilo preveč dolgo hoditi, ker sem imel v nogah še malo kalvarije proti Kredarici izpred petih dni. Vršič pa je eno izmed naših najvišjih izhodišč v gore. Tretji razlog pa je bila Pripravniška grapa na Malo Mojstrovko katero sem si že nekaj časa ogledoval.
No po zgodnjem zajtrku kar med vožnjo po avtocesti proti Gorenjski pridem na kar mrzlo izhodišče Vršič. Tokrat že pri avtu namestim dereze in v roke vzamem cepin, ker se takoj začnem vzpenjati naravnost navzgor po melišču proti vhodu v Pripravniško grapo. Pred vstopom v grapo naredim postanek za par fotk. Iz nahrbtnika vzamem še drugi cepin in se začnem vzpenjati po sami grapi proti grebenu Male Mojstrovke. Sama grapa je ponudila z odličnim predelanim in trdim snegom tako, da je sam vzpon potekal brez problemov. Grapa je lepo zalita le enkrat vmes je treba stopit kak korak čez majhen skalni skok, ki pa ni preveč zahteven. No kmalu pridem do izstopa na greben Male Mojstrovke kjer se priključim "normalki" do vrha Male Mojstrovke. Na vrhu se malo razgledam in občudujem razglede na Julijske alpe. Seveda opazim tudi nezmotljivo obliko našega Triglava. Verjetno je tudi danes imel dosti obiska kajti vreme je bilo odlično, kot je bilo par dni nazaj ko smo se povzpeli nanj. 
Potem nadaljujem s prečenjem čez pobočje Male Mojstrovke proti poti na Veliko Mojstrovko, tukaj se je že čutilo pomladansko sonce ki se je upiralo na sneg in ga počasi mehčalo. No kljub temu je bila gaz trda in sam vzpon nenaporen. Na vrhu Velike Mojstrovke se nagledam našega lepotca- kristala oziroma Jalovec in njegovega soseda Mangarta. Nekaj časa še nadaljujem po grebenu Mojstrovk in se ustavim na predvrhu Velike Mojstrovke. Odločim se da bo Zadnja Mojstrovka počakala do naslednjega obiska. Sestopim po južni poti čez melišča nazaj do avta.


Jutranji pogled navzgor






















Pred vstopom v grapo






začetek pripravniške grape










v grapi





















pogled nazaj na prehojeno grapo





















pogled proti vrhu Male in Velike Mojstrovke





















pogled iz vrha Male Mojstrovke proti Veliki Mojstrovki in na desni Mangart





















afnanje med potjo na veliko mojstrovko





















pogled navzdol med potjo na Veliko Mojstrovko





















pogled iz vrha Velike Mojstrovke





















pogled nazaj na Malo Mojstrovko





















sestop po normalni poti nazaj do avta





















LP

Ni komentarjev:

Objavite komentar