nedelja, 17. maj 2015

Krn (2244m) & Batognica (2164m)

Od doma v Lepeni in mimo Krnskega jezera 17.5.2015...

Za današnji vzpon se odločim za lahko vendar malo daljšo pot mimo Krnskega jezera na Batognico in Krn. Lahko pot sem si izbral zaradi napovedanega bolj slabega vremena za popoldan. 
Sama vožnja do izhodišča v Lepeni mi je vzela kake dve uri in zato je bil tudi štart eden izmed zgodnejših. Malo pred šesto zjutraj sem začel z vzponom pred domom v Lepeni, prva ura vzpona poteka po gozdu v ključih in take poti se meni vedno vlečejo. No po prihodu do zgornje postaje tovorne žičnice se pot položi in tudi postane bolj prijetna za hojo. Kmalu sem na razpotju kjer se nahaja tabla za Dom pri Krnskih jezerih, tukaj zavijem desno na pot ki obide kočo in nadaljujem proti Krnskemu jezeru. Pri Krnskemu jezeru tudi prvič zagledam moja današnja cilja in od tukaj zgledata še precej daleč. Pot preči jezero po levi strani in potem zavije levo v dolinico proti planini Polje. Tu se pot za kratek čas spet položi nato pa se začnem vzpenjati proti Krnski škrbini. Od tu naprej je po poti še precej snega, ki se včasih tudi ugreza. Za prečenje snežišč nisem rabil zimske opreme čeprav sem jo imel s sabo. Po dobrih treh urah se znajdem na Krnski škrbini kjer se odločim, da se najprej vzpnem na nižjo Batognico. Pot na Batognico je zanimiva zaradi ostankov iz prve svetovne vojne, je pa tudi precej zračna vendar za vzpon nezahtevna. Na vrhu naredim nekaj slik in se vrnem nazaj na Krnsko škrbino kjer se sedaj obrnem na drugo stran in se odpravim še na Krn. Od tu je vzpona na Krn za kakšne pol ure ali manj. Na vrhu se vreme precej poslabša, sicer megle ni bilo samo oblačnost nad vrhovi, ki je že malo kazala na kako ploho. Po kakih desetih minutah na vrhu se začnem spušćati proti Gomiščkovemu zavetišču na Krnu kjer odtisnem žig v knjižico in po krajšem počitku začnem sestopat spet nazaj proti Krnski škrbini. No tukaj se je vreme že precej izboljšalo in dežja ni bilo nič. Po dobri uri sem prišel nazaj do Krnskega jezera kjer sem se zadržal sigurno kako urico, ker je spet posijalo sonce in je počitek zelo prijal. Od tu se spustim še nazaj do avta in nadaljujem z vožnjo proti domu. 
Dve zares lepi gori čisto na robu Julijskih Alp, ki ponujata lepe razglede na vrhu in med potjo. Priporočam vsem saj je pot tehnično čisto lahka le malo dolga.

 PLANINA MALO PRED KRNSKIM JEZEROM














KRNSKO JEZRO















POGLED NA KRN














PLANINA POLJE














ŠE MALO JE PRED MANO














BATOGNICA














BATOGNICA - POGLED PROTI KRNU















POGLED PROTI KOBARIDU














STOPNICE NA BATOGNICI














KRNSKA ŠKRBINA














VRH KRNA














POGLED NA KRNSKO JEZERO














VRH NAD PESKI














GOMIŠČKOVO ZAVETIŠČE NA KRNU














POGLED PROTI TRIGLAVU














KRNSKO JEZERO OB POVRATKU V DOLINO IN KRN V OZADJU

1 komentar:

  1. Seveda me veseli, če boste kje objavili. Povejte katere sike želite in vam jih pošljem v polni ločljivosti. Najbolje da mi poveste e-mail. Pa še link do vaše spletne strani, da malo pofirbcam:)
    Moj email - sebo306@gmail.com

    OdgovoriIzbriši